Atelierul
Atelier de filosofie și antropologie medicală
Schiţa prezentării Atelierului din data de 9 ianuarie 2013
By Admin - Wednesday 09 January 2013 - 17:19:00
Adaptarea psihologică religioasă a pacienţilor cu boli maligne

Dr. asist. univ. Andrada PÂRVU,
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca


Abordarea clinică a unui individ aflat într-o situaţie de criză (boală, stare terminală) presupune imposibilitatea de a-l izola pe subiect, respectiv necesitatea de a-l analiza într-un context social şi cultural, implicit şi religios.


În accepţiunea psihooncologiei, copingul (adaptarea psihologică) reprezintă o sumă de comportamente şi activităţi cognitive apărute ca răspuns la o ”nenorocire”, la un eveniment covârşitor al vieţii, cu scopul de a învinge, a surmonta acel eveniment. Aceste răspunsuri psihologice au scopul de a minimaliza perturbarea pe care o produc în viaţa pacientului aflarea diagnosticului şi începerea tratamentului sau dimpotrivă, aflarea covărşitoarei veşti prin care nu există tratament curativ, ci doar paliativ. Diferitele mecanisme de adaptare psihologică pot fi eficiente, adaptative, corelându-se cu niveluri scăzute de stress sau ineficiente, maladaptative, crescând nivelul de distress al pacientului. În aparenţă, orice mecanism de coping religios este eficient. În literatură au existat numeroase studii care au demonstrat că există şi tipare de adaptare psihologică religioasă ineficiente din punct de vedere psihologic (interpretarea bolii în termeni de pedeapsă trimisă de Divinitate, revolta creată de pierderea încrederii în sprijinul Divin, pasivitatea). Printre strategiile de coping utilizate de către pacienţi, coping-ul religios este unul dintre cele mai frecvent raportate. Atunci când bolnavii se confruntă cu adversităţile, de genul afecţiunilor grave care le ameninţă viaţă, se întorc frecvent spre cea mai apropiată de suflet modalitate de a se adapta, spiritualitatea şi religia. Printre consecinţele copingului religios, psihologii enumeră: găsirea unui sens, unei cauze sau a unei semnificaţii pe care pacienţii o atribuie bolii, mângâiere, apartenenţa la o comunitate care poate reprezenta un suport pentru pacient, rezolvarea problemelor şi orientare spirituală. Unul dintre autorii care au studiat adaptarea psihologica religioasa este Kenneth Pargament. In timpul prezentării vor fi detaliate clasificările adaptării psihologice religioase propuse de acest autor. De asemenea, va fi inclus şi un studiu calitativ efectuat pe un lot de pacienţi din România, datele fiind culese prin interviuri semistructurate, scopul acestui studiu fiind identificarea strategiilor de adaptare psihologică religioasă dezvoltate de pacienţi, precum şi eficienţa adaptării psihologice religioase.



(Această lucrare a fost realizată în cadrul proiectului POSDRU/89/1.5/S/61879, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.)






Read/Post Comment: 0   printer friendly  


Theme created by Free-Source.net