Atelierul
Atelier de filosofie și antropologie medicală
Schiţa prezentării Atelierului din data de 14 decembrie 2011
By Admin - Wednesday 14 December 2011 - 09:45:00
Mozart şi boala – „Efectul Mozart” astăzi


Prof. Univ. Dr. Pavel Puşcaş
Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj



„Efectul Mozart” este un termen general, aproape generativ, ce semnifică efectele rezultante, sau mai bine spus, puterile transformaţionale ale muzicii cu referinţă la starea de sănătate, a aspectelor educative şi chiar a concepţiei despre lume a individului.




Istoria recentă a acestui fenomen începe în anii ’50 în Franţa când doctorul Alfred Tomatis a efectuat experimente de stimulare auditivă, utilizând muzica lui Mozart, asupra unor grupuri de copii cu deficienţe de vorbire ori comunicare. Fenomenul a fost preluat, copiat şi făcut carieră, iar până la sfârşitul secolului a proliferat în sute de centre peste tot în lume.

Vor prezentate şi analizate direcţiile de investigaţie a fenomenului. În final constatăm că „efectul Mozart” este un fenomen care în mod sigur merită analizat. Rezultatele de până acum sunt însă dubitabile, neconcludente şi în cel mai bun caz discutabile. Şi poate mai important este faptul că suntem în faţa unui fenomen a cărui complexitate profund genuină desfide abordările simpliste şi neprofesionale.

Astfel încât probabil însuşi Mozart ar fi conchis zâmbind uşor ironic „mult zgomot pentru nimic” şi ar fi compus cu rapiditatea sa fenomenală un divertisment de tipul „Dorfwissenschaftlers” ca să evocăm celebrul „Dorfmusikanten” mozartian.




Read/Post Comment: 0   printer friendly  


Theme created by Free-Source.net